ישראלים לא מתפשרים על סוגיית חוק הגיוס והשוויון בנטל

במהלך חודש מרץ 2024, בעיצומו של השיח הציבור סביב מתווה הגיוס שהעלתה הממשלה, יצאנו ב-agam labs , בהנהלתו של הפסיכולוג הפוליטי נמרוד ניר, למחקר נרחב שבחן את עמדות הציבור בדבר מתווה חוק הגיוס והשוויון בנטל. המחקר כלל 1549 משיבים בני 18+ והיווה מדגם מייצג של כלל החברה היהודית הבוגרת. לרבות חילונים וחרדים.

רוב הישראלים רוצים שוויון בנטל הצבאי

ראשית בחנו את עמדת הציבור בכלל לרעיון של נשיאה שווינית בנטל הצבאי – מצאנו כי 60% מהציבור מסכים עם העמדה כי כלל הציבור צריך לשאת בנטל זה.

כמו את עמדת הציבור בדבר מתווה הגיוס הנוכחי שהציג בשעתו הממשלה, לפיו לא יצבו יעדי גיוס, גיל הפטור יעמוד כל 26, לא יחולו סנקציות פליליות על משתמטים ועל ישיבות שתלמידהם אין נוכחים, יוקם גודד ומסלול שירות ייעודי לציבור החרדי וכן כדי לאפשר אופציה שירות אחרתף יורחבו מספר המשרתים החרדים בגופי הצלה ובמשרדי ממשל -בבחינה שלנו, כ-77% מהציבור מתנגד למתווה זה.

אל מול מתווה הממשלה בחנו את עמדת הציבור למתווה של בני גנץ וגדי אייזנקוט, מתווה "שירות ישראל", לפניו, כלל הצעירים בישראל, כולל חרדים וערבים, ישרתו כשנתיים בצה"ל או במערכות אזרחיות אחרות. עקרונות המתווה: רוב מוחלט מהצעירים ישרתו בהתאם לצורכי הביטחון והחברה; מי שישרת שירות ארוך יותר וקרבי יותר, יזכה לתגמול גבוה יותר; יוקמו עשרות מסלולים בארגוני ביטחון, חירום וחסד מוכרים; אופי השירות לא יפגע באורחות חייו ואמונותיו של אף משרת.
במחקרנו, מתווה זה זוכה לתמיכה של 65% מהציבור.

בנוסף לכך בחנו עמדות כלליות של הציבור ביחס לשיווין בנטל הצבאי:
75% מהציבור מסכימים כי כי אי גיוס חרדים גורם לפילוג בעם
64% מסכימים כי יש לנקוט בסנקציות פליליות כלפי משתמטים, כולל חרדים בישיבות
57% מתנגדים לפטור את החרדים מגיוס ולאפשר להם להתשלב בשוק העבודה בגיל צעיר ככל שניתן
66% מסכימים כי מתן פטור לחרדים פוגע במוטיבציה של צעירים שאינם חרדים להתגייב ואחוז זהה מסכימים כי מתן פטור לחרדים פוגע במוטיציה של משרתי מילואים